stadsmuseum Zoetermeer

Ja, ik wil

Afscheidstentoonstelling Stadsmuseum Zoetermeer op huidige locatie
15 juli 2018 t/m 11 november 2018

In Stadsmuseum Zoetermeer is vanaf 15 juli de tentoonstelling ‘Ja, ik wil’ te zien. Zoetermeerders hebben massaal hun trouwkleding, trouwfoto’s en allerhande zaken rondom hun huwelijk uitgeleend, om een prachtig overzicht te geven van trouwen toen en nu. 

In het kort of in het lang, in het wit of in kleur, formeel of juist casual: trouwen kan op veel verschillende manieren. Vanaf de jaren ’50 zijn er op dit gebied veel ontwikkelingen en trends. Van een sobere bijeenkomst veranderde de huwelijksdag langzamerhand in DE droombruiloft georganiseerd door een weddingplanner. De tentoonstelling geeft een mooi overzicht van huwelijken vroeger en nu, vol foto’s, bruidskleding en andere tastbare trouw-herinneringen.

Opvallend is het aantal deelnemers dat in de jaren ’70 getrouwd is, de tijd dat Zoetermeer enorm groeide. Op de trouwfoto’s pronken de kersverse echtgenoten voor hun nieuwbouwwoning. De jurken van deze bruiden ademen de flowerpower-tijd. De nieuwere bruiden dragen juist klassieke strapless jurken of prinsessenjurken vol blingbling.

De tentoonstelling laat een grote diversiteit in bruiloften zien: van traditioneel tot modieus, westers en niet westers, maar ook tweede huwelijken en homohuwelijken, huwelijken die al 60 jaar standhouden en van mensen die inmiddels niet meer bij elkaar zijn.

Voor kinderen is er de speciale ‘Zeg jij ja, of zeg jij nee-route’, een speurtocht die ze helemaal zelf samenstellen afhankelijk van hun antwoord ‘ja’ of ‘nee’.  

De tentoonstelling is de laatste in ’t Oude Huis aan de Dorpsstraat. In 2019 betrekt het museum de nieuwe locatie aan het Zuidwaarts 2.