Museum De Voorde

de nieuwe naam van Stadsmuseum Zoetermeer
2 november 2018 t/m 2 november 2019

Op 2 november onthulde directeur Sabine Huls de nieuwe naam van Stadsmuseum Zoetermeer op feestelijke wijze: Museum De Voorde. Uit handen van wethouder Robin Paalvast ontving de kersverse directeur de sleutel van het nieuwe pand. Medio april 2019 opent het nieuwe museum de deuren in het Stadshart van Zoetermeer.

Stadsmuseum Zoetermeer is sinds 2016 bezig met grote veranderingen en uitbreidingsplannen. Afgelopen vrijdag 2 november vierde het museumteam met gemeenteraadsleden en andere genodigden de eerste mijlpaal. Onder ruime belangstelling onthulde directeur Sabine Huls de nieuwe naam en lichtte de nieuwe koers toe: “Het nieuwe museum heet Museum De Voorde. We kiezen deze naam, omdat een voorde staat voor verbinding. Een voorde is een doorwaadbare plaats door water of een begaanbare strook door duinen of veen. Het verleden van Zoetermeer is voor een groot deel bepaald door het veenlandschap. Museum De Voorde verbindt mensen met elkaar die anders misschien niet zo snel met elkaar in aanraking zouden komen. In het nieuwe museum ervaren bezoekers op een verrassende en spraakmakende manier wie we zijn en waarom we de keuzes maken die we maken. We houden bezoekers een spiegel voor en dagen ze uit om te reflecteren en de dialoog aan te gaan met anderen. Wij denken dat dit uiteindelijk leidt tot meer begrip voor elkaar. Martin Pyper van Mestudio heeft een prachtig logo ontworpen dat helemaal bij onze visie past.”

Het museum opent medio april 2019 de deuren. Museum De Voorde richt zich op een breed, sociaal en cultureel divers publiek. Hoofd Tentoonstellingen Jouetta van der Ploeg: “We richten ons op Zoetermeerders, maar ook op publiek uit heel Nederland. De openingstentoonstelling ‘Dit zijn wij’ gaat over zes generaties van na de oorlog tot nu. In de tentoonstelling ontdek je via allerlei interactieve elementen wat generaties met elkaar gemeen hebben en wat ze van elkaar onderscheidt. Een jongere van nu, die opgroeide met internet en sociale media, reageert anders op gebeurtenissen dan een babyboomer die eind jaren ‘90 voor het eerst een mobiele telefoon kreeg. Momenteel zijn we druk bezig met het samenstellen van de tentoonstelling. Van Elvis tot Beyoncé en van mens-erger-je niet tot flippo’s… alles komt voorbij!” Het nieuwe museum heeft de ambitie om er voor iedereen te zijn. Directeur Sabine Huls: “We willen dat iedereen zich welkom voelt en daarom onderzoeken we hoe we zo inclusief mogelijk kunnen zijn. We nodigen iedereen van harte uit om daarover mee te denken via info@museumdevoorde.nl.”

Op de speciale tijdelijke one-page website www.museumdevoorde.nl  staat het laatste nieuws over het museum. Via Facebook en Instagram @museumdevoorde worden bijzondere kijkjes achter de schermen gedeeld.