stadsmuseum Zoetermeer

Ode aan groen

Installatie van Henriette van der Winden-Roggeveen
22 september 2018 t/m 11 november 2018

Kunstenaar Henriette van der Winden-Roggeveen laat zich inspireren door de natuur. In de beeldentuin achter het Stadsmuseum Zoetermeer heeft ze een installatie gebouwd als bijzondere ode aan de kleur groen. De ‘groene staken’ bewegen zachtjes in de wind en nodigen uit om erdoor te lopen. De installatie is een passend afscheid van het vertrekkende museum, dat medio 2019 in het Stadshart een nieuwe bruisende locatie krijgt.

De installatie was eerder te zien in een weiland als onderdeel van de Beeld-in-Tuin-route in Anna Paulowna. Henriette van der Winden-Roggeveen over haar werk: “In 2017 bedacht ik ‘Project groen’. Ik wilde zoveel mogelijk kleuren groen maken met textielverf vanuit de verwondering over alle kleuren groen in de natuur. Het moest een project worden dat ik kon oppakken en neerleggen wanneer ik wilde. Ik wilde textiel hergebruiken: T-shirts, die ik via crowdfunding verwierf en in stroken knipte. Toen begon een lange periode van experimenteren met de meest geschikte kleurstoffen om zo veel mogelijk kleuren groen te maken. De installatie moest een bos met ranke, ijle stengels worden van staande stroken. De stroken bleven zelfstandig verhard niet staan, dus heb ik de stroken aan elkaar gestikt en gevuld met pvc-buis en sommige zelfs met betonijzeren staven. Ze zijn verhard met epoxy met Glow-in-the-dark-verf. De langste buizen zijn vier en een halve meter lang. Het resultaat is een wuivend, in het donker zacht oplichtend woud. Een ware ode aan de beeldentuin en de kleur groen. Door de plaatsing worden bezoekers uitgenodigd om erin te staan en de rust en de energie ervan te ervaren.”

De installatie is tot en met 11 november te bewonderen in de openbaar toegankelijke beeldentuin achter Stadsmuseum Zoetermeer.