stadsmuseum Zoetermeer

Johan, Jaap, Gerrie en Sipje in WOII

Naar school in een pakhuis en wonen bij het verzet
12 april 2018 t/m 1 juli 2018

Hoe is het om tijdens de oorlog in Zoetermeer te wonen? In de minitentoonstelling maak je kennis met vier Zoetermeerse kinderen: Johan, Jaap, Gerrie en Sipje.

Johan is bijna 16 en wordt opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. Alle (jonge) Duitse mannen vechten namelijk al in de oorlog. De Duitsers hebben werkkrachten nodig voor hun fabrieken. Kan Johan ontkomen? Jaaps vader is belangrijk in het verzet. Hij woont al een tijdje op een geheime schuilplaats. Het wordt steeds gevaarlijker. Jaap en zijn moeder moeten ook onderduiken. Zijn ze veilig in het hoofdkwartier van het verzet? Waarom kan Sipje niet naar school en loopt het goed af met Gerrie die in een neergestort vliegtuig gaat spelen?

Zoetermeer is in de Tweede Wereldoorlog een boerendorp. De oorlog is zwaar voor iedereen. Omdat er veel boerderijen in en rond Zoetermeer zijn, is er in Zoetermeer altijd wel iets te halen. De bewoners hebben het beter dan in de omringende steden als Delft en Rotterdam. Ook voor kinderen gaat het leven gewoon door. Deze mini-tentoonstelling geeft een kijkje in het dagelijks leven tijdens de oorlog in Zoetermeer. In de aanloop naar 4 en 5 mei, is het belangrijk om stil te staan bij wat mensen toen meemaakten. Voor kinderen brengt de tentoonstelling de oorlog dichterbij. Voor volwassenen geeft het een uniek beeld van een stukje geschiedenis van de stad. De tentoonstelling is tot en met 10 juni te zien in de ontvangstzaal van het museum.

Bij de tentoonstelling heeft het museum samen met het Stadsarchief Zoetermeer een educatief project samengesteld voor de groepen 7 en 8 van de Basisschool. Meer informatie: info@stadsmuseumzoetermeer.nl.