stadsmuseum Zoetermeer

Typisch Nederlands/Typically Dutch?

Fototentoonstelling
18 maart 2018 t/m 8 juli 2018

In de tentoonstelling ‘Typisch Nederlands/Typically Dutch?’ brengt het museum Nederlandse gewoonten en eigenaardigheden in beeld, maar dan gezien door andere ogen. Enthousiaste fotografen met een niet-Nederlandse afkomst zijn aan de slag gegaan met de vraag: wat is typisch Nederlands?

 

De tentoonstelling geeft een bijzonder beeld van onze Nederlandse cultuur en de culturele achtergrond van de fotografen. Zo is de Braziliaanse Danillo Bighi gefascineerd door de manier waarop Nederlanders met het weer omgaan, terwijl Sébastien Robert uit Frankrijk vooral de Canta’s opvallen die in Nederland op de vreemdste plekken in het straatbeeld opdoemen. De Poolse Zuzanna Lewicka heeft nog nooit zoveel schepen en boten gezien als in Nederland en de Russische Elena Grashchenkova verbaast zich over het feit dat de helft van de kerken in Nederland een nieuw leven hebben als hotel, winkel of uitgaansgelegenheid.

De tentoonstelling toont negentwintig foto’s van acht fotografen die ons - Nederlanders van geboorte en nieuwe Nederlanders - doen verwonderen over en glimlachen om onze verworvenheden, erfgoed en eigenaardige gewoonten.